ДРВОРЕД У ТРИГЛАВСКОЈ И МОКРАЊЧЕВОЈ
16.1.2012

Уређења међублоковског зеленила у насељима Градске општине Палилула подједнако се одвија током целе године. У сарадњи са грађанима на терену, организацијама цивилног друштва и радницима ЈКП Горица и Медијана саниране су многе депоније а напуштени простори претворени су у мале „зелене оазе“. Помоћник начелника Управе општине Палилула, Славољуб Савић обишао је насеље „Црвена звезда“. Након уређења парковне површине становници Триглавске улице су уз помоћ Општине и Сектора зеленило ЈКП „Горица“ обогатили овај простор засадом тридесет садница. Момир Костић, председник Света грађана МК“Црвена звезда“ и Слађана Петковић, задовољни су реализованом акцијом и подршком руководства општине Палилула. Оно што смо обећали на зборовима грађана успешно остварујемо и то јача поверење које општина има међу грађанима- истакли су ови вредни и одговорни грађани Палилуле. Оплемењен је и уређен простор и у Мокрањчевој улици испред зграда број 65, 67 и 69. На месту где је била дивља депонија посађена су стабла лишћара и четинара. Иначе озелењавање простора општина остварује у сарадњи са ЈКП „Горица“ које је стручно али и технички опремљено предузеће за ове послове.

У општини Палилула истичу да су већ три године учесници пројекта националне кампање „Зелени градови Србије“, који је иницирала Народна канцеларија председника Републике Србије као и светских еколошких кампања „Милијарду стабала за планету земљу“ - „Зелене стазе Европе“- „Стоп климатским променама“, „Очистимо Србију-„Clean up the World“, које се остварују у сарадњи са Медијском еколошком мрежом Србије – ЕКОполис.

Озелењавање већих површина од посебног је значаја у урбаним областима, где је загађеност највећа-каже председник општине Палилула проф.др Игор Новаковић. Наш дугорочни циљ, који смо зацртали у Стратегији развоја општине  је да сваке године повећамо простор под зеленим и парковским површинама. Почетком ове године, Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу препознало је наше напоре у реализацији програма заштите животне средине и одобрило општини Палилула средства у износу од 1.450.000,00 динара за реализацију пројекта „Претварање дивљих депонија у парковске површине“.

Ми смо сертификована организација локалне самоуправе Града Ниша, која је у раду Управе успоставила менаџмент квалитета у складу са захтевима стандарда ИСО 9001:2008. Наши пројекти и активности из области заштите животне средине, по речима председника Новаковића, предвиђају остваривање стандарда ЕУ који прописују минимум 25 квадратних метара зелених површина по становнику у насељеним местима. Ми смо одлучни да област заштите и унапређења животне средине има важно  место у приоритетима стратешког развоја наљше општине.
(Текст и фото:Д.Видојковић)